Mindfulness

november 6th, 2016

CERTIFICAAT AMT KINDERTRAINER METHODE ELINE SNEL “AANDACHT WERKT” 

Mindfulness is op een bijzondere wijze op mijn pad gekomen. In het winkeltje “Hands of Tibet” in het plaatsje Honokaa op Big Island Hawaii werd het boekje “Sitting still like a frog”van Eline Snel mij aangereikt. De verkoopster vertelde dat ze lerares was en de oefeningen uit het boekje in haar klas toepaste. “Toen Jacqueline (ned. stel ontmoet op Hawaii) ook nog met het boekje aankwam besloot ik het mee te nemen. Alles wat ik op dat moment nodig had stond beschreven in dit boek. Hierna heb ik gelijk de 8 weekse MBSR bij Eline Snel in Leusden gevolgd. Tijdens de training ontdekte ik hoe ik het contact met mezelf was kwijt geraakt. De 8 weekse bracht me weer terug bij mezelf en dat heb ik als een heel groot cadeau ervaren.

In maart 2016 ben ik gestart met de opleiding AMT kindertrainer. In het eerste les weekend werd verteld dat we mochten starten met een pilottraining.In mei startte ik in mijn praktijk met twee groepjes van 5 kinderen, één van 4-7 jaar de andere van 8-12 jaar. Kinderen die ik in mijn praktijk gecoacht had werkte mee aan de training “Aandacht werkt”. In de aandachtstraining leren de kinderen zich te concentreren door regelmatig te stoppen met doorgaan en te zitten “met de aandacht van een kikker”. Het leert kinderen het geheugen te verbeteren door de aandacht te richten op wat ze Nu doen. Ze leren meer zelfvertrouwen te hebben ,door het leren loslaten van oordelen over de eigen gedachten en emoties. In de training leren ze ook het vermogen om de geest en lichaam tot rust te brengen en het benoemen en begrijpen van emoties en gedachtenprocessen, zoals angst, woede, verdriet en piekeren.

Tijdens de pilots heb ik kunnen ervaren dat Aandacht echt werkt. Na de eerste les in het groepje van 4-7 jaar deelde een meisje dat ze erg bang was voor de zwemles (diploma c) zoals ik van haar moeder hoorde was het iedere keer een strijd om te gaan. Na de aandachtstraining ging ze door naar de zwemles. Van haar moeder kreeg ik teruggekoppeld dat ze door het gat was gezwommen en uit zichzelf tegen de anderen kinderen kletste wat ze voorheen niet deed. Dit was heel fijn om te horen en werkt erg motiverend. In het begin van een andere les verteld een meisje dat ze steeds een plaatje van een snoepje in haar hoofd heeft. Toevallig doen we deze les de oefening ” Nietsdoen en toch de aandacht richten en verplaatsen”. Na het doen van deze oefening verteld het meisje dat het plaatje van het snoepje weg is, ze is opgelucht.

In het groepje van 8-12 jaar wordt er veel gedeeld over school wat zorgt voor verbondenheid. Dit groepje helpt elkaar met hun onzekerheden, zoals het geven van een spreekbeurt voor de klas. Twee meisjes hebben de dag na de aandachtstraining een spreekbeurt en vertellen nadien dat het verhaal van Kikker en Voelspriet ze hierbij geholpen heeft. Als ik na de 8 weekse training een meisje uit dit groepje tegenkom en ze me verteld dat ze nu sterker in haar schoenen staat is het voor mij duidelijk dat Aandacht werkt.

Theekransjes

januari 7th, 2016

Geluk-Ik aangesloten bij Community voor het organiseren van Theekransjes

De spoedcurcus Theekransjes organiseren sprak me gelijk aan. Juist voor hooggevoelige kinderen is het fijn om samen met gelijkgestemdenleuke dingen te doen.

Op woensdag 20 januari organiseer ik mijn eerste Theekransje voor jongens en meisjes tussen de 8 en 12 jaar.

december 2015 074

Lees verder »

Hooggevoeligheid bij volwassenen

december 11th, 2015

 

                  HOOGGEVOELIGE KINDEREN HEBBEN EEN HOOGGEVOELIGE OUDER

Laatst op een stiltedag ,die ik had ivm de mindfulnesscurcus die ik volg, werd ik geraakt door een verhaal wat werd verteld.Het ging over de bekende violist  Joshua Bell. Hij trad op in Washington drie avonden een uitverkochte zaal, 100 dollar voor een kaartje. Een paar dagen na het concert werd er een experiment gedaan. Joshua Bell ging op straat al zijn stukken nog een keer spelen.

Hierbij kwamen ze tot de ontdekking dat er niemand had stilgestaan om naar zijn muziek te luisteren, hij had 32 dollar opgehaald, niemand die het geld in zijn pet gooide had hem aangekeken. Er was een klein jongetje dat wel wilde luisteren en dit van zijn ouders niet mocht. Hij werd meegetrokken en bleef Joshua nakijken. De conclusie van dit experiment w as : “Als wij mooie muziek van een bekende violist al niet kunnen erkennen en waarderen, aan hoeveel schoonheid gaan wij dan wel niet op een dag  voorbij?

ERKENNING

Dit verhaal kwam bij me binnen omdat het voor kinderen zo belangrijk is dat ze erkenning krijgen voor wie ze van binnen zijn. Dat kan alleen wanneer je als ouder je eigen hooggevoeligheid accepteert en het ziet als een mooie eigenschap die als een kracht werkt als je naar je eigen intuïtie leert luisteren. Dan kun je keuzes maken vanuit je eigen hart, waarheid en wijsheid. Je leeft je eigen leven i.p.v aan alle verwachtingen van de buitenwereld te willen voldoen.

Durf jezelf te zijn, durf je gevoelens die je vanuit je hart voelt te erkennen. Durf ze er te laten zijn door ze te uiten. Als je dit als ouder je kinderen voor kunt leven erken en zie je de schoonheid van je hooggevoelige kind. Je kind zal zich gehoord, gezien en geaccepteerd voelen en hierdoor zelfverzekerd in het leven staan.

 

              

Advertentie in Bruist

december 7th, 2015

september 2015 280september 2015 279

Dicht bij jezelf blijven

augustus 19th, 2015

Van kinds af aan voelde ik wat er in mensen omging. Wanneer ik voelde dat iemand verdrietig was, zag ik het als mijn verantwoordelijkheid om diegene gelukkig te maken. Voor een klein meisje was dit een grote verantwoordelijkheid die ik op mijn schouders nam. Het voelde als een verplichting die steeds zwaarder op mijn schouders drukte. Hoe de buitenwereld zich voelde, was belangrijker dan hoe ik mezelf voelde.

Lees verder »

Hooggevoeligheid is een kracht

juli 16th, 2015
Artikel in: For You Magazine / Augustus 2014hooggevoeligheid kind

Hooggevoeligheid is een erfelijke eigenschap die gezien mag worden als een kracht en mooie kwaliteit.

Hooggevoeligheid wordt ook wel HSP (Highly Sensitive Person) genoemd. Hooggevoelige kinderen beleven door hun sterke intuïtie de wereld heel intens. Ze doen veel extra indrukken op en voelen veel meer aan, waardoor ze meer tijd en rust nodig heb- ben om al deze indrukken te verwerken. Als je niet goed omgaat met deze gevoeligheid, kunnen er sociaal-emotionele problemen ontstaan, zoals faalangst, slecht slapen, laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, druk gedrag enzovoort.

Lees verder »